Vallások közötti párbeszéd

Délutáni beszélgetések a keresztényüldözésről – közönségtalálkozó a Katolikus Rádióban

2016. 01. 30.

Hölvényi György egyebek között az észak-iraki Erbílben tett látogatásainak tapasztalatairól beszélt a közönségtalálkozó résztvevőinek. A képviselő beszámolójában megosztotta az Iszlám Állam terrorszervezet által szülőföldjükről elüldözött ősi keresztény közösségek mindennapjaival kapcsolatos legszemélyesebb élményeit. Legfontosabb tapasztalata, hogy az üldözöttek lakhatásáért hatalmas erőfeszítést tettek az Európai Unió humanitárius intézményei, valamint az egyházi segélyszervezetek, egész konténervároskat létesítve a biztonságosnak számító kurdisztáni régióban. Bár az alapvető szükségletek fedezése sok tekintetben megoldott, ugyanakkor rendkívüli bizonytalanságot okoz, hogy ezek a családok nem látják biztosítottnak gyermekeik oktatási lehetőségeit, ezáltal a jövőjüket, valamint a családfők és férfiak hosszú távú foglalkoztatását.

Európának minden eszközzel abban kell a továbbiakban is segítenie, hogy szülőföldjükön, vagy annak közelében tartsa meg ezeket a közösségeket. A feladatvállalást, a segítségnyújtást mindenkinek saját lehetőségei szerint személyesen kell megkezdenie, zárta gondolatait a kereszténydemokrata képviselő.

A beszélgetés felvétele hamarosan a Katolikus Rádió Délutáni Találkozás című műsorában kerül adásba.