Célzott oktatási programokkal a romák felemelkedéséért

2016. 04. 11.

A képviselő beszédében emlékeztetett, hogy 2011-ben Magyarország soros elnöksége idején felhívta a figyelmet azokra az európai roma  honfitársainkra, akikre erőforrásként kell tekintenünk, s akiknek legtöbbször nincs lehetőségük arra, hogy ezt bizonyítsák.

A cigány fiatalok többszörösen hátrányos helyzetből indulnak, saját közösségük szigorú hagyományaival, erős visszahúzó kötelékeivel illetve a társadalom előítéleteivel is meg kell küzdeniük. A társadalomtól nagyobb befogadást és nyitottságot, Európától pedig kifejezetten a romák problémáit középpontba állító szakmai programokat várnak. A roma stratégia a tagállamokat éppen ezért a kirekesztés, a szegregáció és a fajgyűlölet minden formájának elutasítására szólította fel.

Hölvényi szerint kiemelten fontos, hogy a romák kultúrája, történelme tananyagként szerepeljen az oktatásban, és a nemzetek fiataljai ne nőhessenek fel úgy, hogy az Európában élő több mint 10 millió romáról nincs információjuk, vagy téves ismereteik vannak.

El kell érnünk, hogy Európa erőforrásként gondoljon a romákra, és ne csak a szegénységben élők, és az alacsonyan képzettek, hanem a diplomások is előtérbe kerüljenek. Legyen mintaértékű program Európában is a jelenleg egyedülálló magyarországi roma szakkollégiumi hálózat, amely roma fiatalok százainak segít a diploma megszerzésében. A jövő roma értelmisége, záloga a szegénység csökkenésének.

Hölvényi György a közös munka folytatására szólította fel a parlamenti képviselőket.