Vallások közötti párbeszéd

Az Uniót nem csak igazgatni, hanem formálni is kell

2015. 09. 25.

A krakkói érsekség hagyományos éves konferenciájának megrendezését ezúttal is támogatta az Európai Néppárt képviselőcsoportja. A frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának vezetőjeként Hölvényi György köszöntőjében emlékeztetett: az Európai Néppárt az egyetlen politikai csoport, amelyik hosszú idő óta folytat strukturált párbeszédet a keresztény egyházakkal, valamint a zsidóság és az iszlám képviselőivel. Ennek a párbeszédnek az alapja az a felismerés, hogy az egyházak és a politika közös felelősséget viselnek Európáért.

Hölvényi György elmondta: a kereszténydemokrata alapítókat követve az Uniót nem csak igazgatni, hanem emberi módon formálni is kell. Különösen igaz ez a mai bevándorlási és menekültválsággal próbára tett Európában. A magyar képviselő szerint ez a kihívás négydimenziós: biztonságpolitikai, humanitárius, kulturális, valamint gazdasági. A megoldások keresésénél tekintettel kell lenni e négy szempont szoros összefüggésére. A biztonságpolitikai válaszoknál például ügyelni kell a humanitárius aspektusokra, de a megoldások keresésénél nem szabad megkerülni az alapvetően fontos biztonsági tényezőket.

A konferencia keretében a magyar képviselő megbeszéléseket folytatott Bechara Bourtos Rai libanoni maronita pátriárkával is a közel-keleten üldözött keresztény közösség helyben maradásának lehetőségeiről, valamint az erősödő elvándorlási hullám jelentette kihívásokról.