Az Unió és az egyházak partnersége szükséges a humanitárius segítségnyújtásban

2015. 07. 09.

A közel-keleti és észak-afrikai régió biztonsági kihívásairól csütörtökön elfogadott jelentés kapcsán a kereszténydemokrata képviselő rámutatott: az egyházak és segélyszervezeteik bevált projekteket működtetnek, és közvetlenül érik el a legnagyobb szükséget elszenvedőket az Iszlám Állam által fenyegetett térségekben. Hölvényi elismerését fejezte ki, hogy az Unió vezető szerepet vállal a segítségnyújtásban a dzsihádisták által elüldözöttek részére. Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a jelenlegi uniós segélyezési eljárások akadályozzák az egyházak közvetlen együttműködését az európai segélyprojektekben.

A néppárti politikus konkrét példaként említette, hogy több százezer menekült napi gondozásáért és élelmezésért vállal felelősséget jelenleg Észak-Irakban a káld katolikus egyház, vagy Szíriában a Jezsuita Menekültszolgálat. Mindezt leginkább saját forrásokból és nemzetközi egyházi adományokból valósítják meg. Hölvényi szerint a keresztény segélyszervezetek nélkül már régen az eddigieknél is súlyosabb humanitárius katasztrófába torkollt volna a szélsőséges iszlám előretörése a Közel-Keleten.

„Nem tehetjük meg, hogy a helyzet megoldásából kihagyjuk a leginkább érintetteket. Az uniós döntéshozók sürgős együttgondolkodására van szükség, hogy a helyi partnerekkel közösen kerekedjünk felül a humanitárius válságon” – hangsúlyozta Hölvényi György.