Egészségügy

Az ifjúság egészsége nem lehet gazdasági érdekek áldozata

2016. 07. 07.

Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP)  írásban benyújtott plenáris felszólalásában kiemelte, hogy a tinédzserek 68%-a és a gyermekek 18%-a már most is rendszeresen fogyaszt energiaitalokat. A fiatalok körében gyakran üdítőitalként fogyasztott italok dobozonként akár 27 gramm cukrot és 87 milligramm koffeint is tartalmazhatnak, amely kb. 10 db kockacukornak és két adag kávénak megfelelő mennyiségű cukrot és koffeint jelent. A termékek címkéjén szereplő figyelmeztetés szerint ráadásul fogyasztásuk gyermekek és terhes anyák számára egyáltalán nem ajánlott.

Az Európai Bizottság tervezete alapján ezen italokat mégis lehetett volna olyan feliratokkal Európa-szerte forgalomba hozni, miszerint azok fokozzák az éberséget és a jó hatással vannak a koncentrációs képességre. Az Európai Élelmiszerhatóság ugyanis bizonyítottnak találta ezen állítások tudományos alapját.

Hölvényi György elmondta, hogy bár a jogszabályi feltételek teljesültek, mégis éreztük, hogy valami nem volt rendben. Az élelmiszerekre vonatkozó egészségügyi állítások szabályozásával nem a termékek reklámozása, hanem a fogyasztók megfelelő tájékoztatása volt a jogalkotó szándéka. A gyermekek és fiatalkorúak esetén azonban nagyobb a felelősségünk. Ellentmondásos üzenetekkel nem tehetünk még népszerűbbé olyan italokat, amelyek fogyasztása a felnőttek számára is csak korlátozott mennyiségben ajánlott.

Fotó: valasz.hu