Hírek

Az Európai Parlament szakbizottságaiban biztosított a nemzeti érdekek képviselete

2014. 07. 03.

Az Európai Parlament a következő 5 éves jogalkotási periódusban 22 állandó szakbizottsággal fog működni. A bizottsági munka különösen fontos fázisa az európai jogalkotásnak, hiszen a jogszabályok alakítására alapvetően a szakbizottsági szakaszban kerül sor. Ezért is jelentős siker Magyarország számára, hogy a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának képviselői az EP 21 szakbizottságában helyet szereztek, ennek köszönhetően a következő 5 évben is biztosított lesz a nemzeti érdekek hatékony képviselete.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az EP újonnan megválasztott alelnöke továbbra is a gazdasági és monetáris (ECON), valamint a belső piaci bizottságban (IMCO) fog dolgozni, továbbá tagságot nyert a nőjogi szakbizottságban (FEMM) is. Szájer József, a néppárti frakció újraválasztott alelnöke folytatja munkáját a jogi bizottságban (JURI) és tagja lesz a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó bizottságnak (INTA) is.

Gyürk András, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának vezetője megtartotta tagságát az ipari bizottságban (ITRE), valamint tagságot nyert a külügyi bizottságban (AFET) is. Tőkés László a külügyi (AFET), az emberi jogi (DROI), valamint a petíciós bizottságban (PETI) fogja képviselni a magyar érdekeket.

Deutsch Tamás továbbra is a regionális (REGI) és a költségvetési-ellenőrző (CONT) bizottságban fog dolgozni, valamint tagságot nyert a költségvetési bizottságban (BUDG) is. Gál Kinga az alapjogi és állampolgársági kérdésekkel foglalkozó bizottságban (LIBE), illetve az emberi jogi bizottságban (DROI) folytatja a magyar nemzeti érdekek védelmét.

Schöpflin György az alkotmányügyi (AFCO), a nemzetközi fejlesztési (DEVE), illetve a külügyi (AFET) és a biztonságpolitikai bizottságban (SEDE) folytatja munkáját. Bocskor Andrea kárpátaljai képviselő a kulturális (CULT) és az alapjogi (LIBE) bizottságban kezdi meg munkáját. Deli Andor vajdasági politikus pedig a közlekedési (TRAN) és regionális fejlesztési bizottságban (REGI) fog tevékenykedni.

Kósa Ádám a foglalkoztatási bizottságban (EMPL) dolgozik tovább, emellett tagja lesz a nemzetközi fejlesztési bizottságnak (DEVE) is. Erdős Norbert a mezőgazdasági (AGRI) és a kulturális (CULT) bizottságban kezdi meg munkáját. Hölvényi György pedig a környezetvédelmi (ENVI), a kulturális (CULT) és a petíciós bizottságban (PETI) szerzett tagságot.

Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselők az alapjogi (LIBE), a foglalkoztatási (EMPL) és a regionális (REGI) bizottságban, valamint az ipari (ITRE), a nemzetközi kereskedelmi (INTA) és a kulturális bizottságban (CULT) fognak dolgozni. Csáky Pál felvidéki képviselő (MKP) az alapjogi (LIBE) és a petíciós bizottságban (PETI) kezdi meg mandátumát.

A szakbizottságok vezető posztjairól jövő héten határoznak az egyes szakbizottságok, amely szavazás során a magyar néppárti képviselők további tisztségekre számítanak.