Vallások közötti párbeszéd

A vallásüldözés az afrikai elvándorlás egyik oka – Hölvényi György sajtóközleménye

A vallásüldözés az afrikai elvándorlás egyik oka – Hölvényi György sajtóközleménye

2016. 06. 15.

A plenáris tanácskozáson résztvevő európai és afrikai parlamenti képviselők jelentésben értékelték a tömeges migráció kiváltó okait és a közös feladatokat. Hölvényi György plenáris felszólalásában emlékeztetett: "Világszerte komplett vallási közösségek kényszerülnek szülőföldjük elhagyására radikális terrorcsoportok erőszakos cselekményeinek következtében. A migráció egyik meghatározó oka tehát egyértelműen az Afrikában is erősödő vallási radikalizmus".
 
Az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős politikusa a közgyűlésen hangsúlyozta, hogy nem részesülhetnek európai fejlesztési támogatásban olyan rezsimek, amelyek korruptak, valamint nem tartják tiszteletben a vallásszabadság alapvető emberi jogi követelményeit. „Ahol nincs szabadság, nem lehet gazdasági együttműködésről sem beszélni” – szögezte le a néppárti politikus.
 
Hölvényi György felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi segélyezőknek és az afrikai országoknak egyesíteni kell erőiket a migrációs nyomás megfékezéséért. A sikerhez azonban szükség van a jelentős társadalmi tekintéllyel, valamint humanitárius segélyezési hálózattal rendelkező egyházak partnerségére is, tette hozzá.