Vallások közötti párbeszéd

A vallási közösségek a békés együttélés modelljét nyújtják

A vallási közösségek a békés együttélés modelljét nyújtják

2016. 01. 26.

Antonio Tajani parlamenti alelnök köszöntőjében rámutatott, hogy Albánia ma egy pozitív üzenetet küld Európának: lehetséges a béke keresztények, zsidók és muszlimok között, ezért nekünk is optimistának kell lennünk. A néppárti politikus elmondta, ez a brüsszeli találkozó a Szent Egyed Közösség tavaly szeptemberi tiranai vallásközi konferenciájának szellemiségét viszi tovább, amely a „Vallások a békéért” címet viselte.
 
Hölvényi György bevezető előadásában emlékeztetett: "Ferenc pápa 2014-ben Albániát választotta első apostoli látogatásának helyszínéül, amellyel ráirányította a nemzetközi figyelmet a vallások együttélésének sikeres albán modelljére". A néppárti képviselő rámutatott: az embertelen és harcosan ateista tiranai kommunista rezsim alatt évtizedeken át teljes elnyomást és üldöztetést szenvedett valamennyi egyház az országban. Mára ugyanakkor hatalmas erőfeszítéseket tesznek ezek a hagyományos közösségek azért, hogy szellemiségükben újjáéledjenek, és egymás megértve békében éljenek. A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett, hogy a vallásközi munkacsoport révén az Európai Néppárt évtizedek óta fontos találkozási pontot nyújt a különböző vallási közösségek és a politikai döntéshozók számára.
 
Yisrael Finman albániai zsidó főrabbi aláhúzta, csak a tisztelet teremthet alapot az emberek közötti tartós békéhez. A másik fél motivációinak és szellemiségének megértése komoly erőfeszítést igényel mind az egyén, mind a közösségek szintjén, de csak ez képez biztos alapot egy tartós együttéléshez.

A Szent Egyed Közösség tevékenységét Alberto Quattrucci professzor, az Emberek és Vallások program főtitkára mutatta be, hangsúlyozva, hogy a közösség „Assisi szellemében” tevékenykedik a vallásközi megértésért. Felfogásukat ismertetve elmondta: a párbeszéd a vallások szövetsége kell, hogy legyen, amelyekre napjainkban az az egyedülálló feladat hárul, hogy a békés együttélés iskolapéldáját nyújtsák.
 
Az ország legnagyobb vallási közösségét kitevő muszlim közösség nevében Ali Zaimi alelnök hangsúlyozta, hogy Albánia az iszlám pozitív és működő modelljét kínálja Európában. Reményének adott hangot, hogy országa mihamarabb betagozódik az európai struktúrákba. Közösségük nem a helytelenül interpretált és ellenségképekre épülő iszlámot nyújtja a kontinensnek, hanem a Korán valós tanítása alapján a sokszínűség tiszteletére építi tevékenységét.