A teremtett világ védelme személyes ügy

2015. 06. 23.

A néppárti politikus rendkívül időszerűnek nevezte az enciklika megjelentetését. A világ ez év végén Párizsban talán az utolsó esélyt kapja arra, hogy megállítsa a globális éghajlatváltozást, amelynek pusztító hatása már mindennapi realitás. A pápa konkrét üzeneteket fogalmaz meg az idei fejlesztési és klímaváltozási ENSZ konferenciákra, melyben a személyes felelősséget helyezi a Föld megóvásának középpontjába. Az újszerű megközelítés hangsúlyozza, hogy a Katolikus Egyház értelmezésében az ember maga is része és alakítója a teremtésnek.

Az első „zöld enciklika” további újdonsága, hogy személyes iránymutatást ad a cselekvéshez, megszólítva a politikai és üzleti világ felelőseit is. Az elméleti megközelítést meghaladva olyan konkrét témákat vesz sorra, mint a víz, a biodiverzitás vagy az éghajlatváltozás kérdéskörei.

Hölvényi emlékeztetett, hogy az utóbbi időben a magyarországi egyházi közösségek és civil szervezetek is hangsúlyosabban képviselik a természetvédelem ügyét. Egyre több jó egyházi gyakorlat és kezdeményezés hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre, többek között közösségi beruházások és projektek fenntartható megtervezésével és kivitelezésével.

A képviselő szerint Ferenc pápa elérte, hogy a hitben élő ember is aktív szereplővé váljon a környezetvédelem globális folyamataiban. A Laudato si’ kezdetű enciklika megkerülhetetlen hivatkozási pont lett az éghajlatváltozásról folytatott nemzetközi párbeszédben. Hölvényi György kiemelte: néppárti kollégáival módosító indítványt terjesztett elő, hogy az Európai Parlament párizsi klímakonferenciára készülő határozata is utaljon a Szentatya tanítására.