Vallások közötti párbeszéd

A szülőföldjükön kell megőrizni a közel-keleti közösségeket

2016. 01. 22.

Hölvényi György felhívta a figyelmet arra, hogy míg Európa ideológiai vitákat folytat a bevándorlásról és annak okairól, aközben az ISIS továbbra is tömeges gyilkosságokat hajt végre a kereszténység és minden vallási kisebbség ellen. Amint az a parlamenti vitában a felszólalók részéről elhangzott, a dzsihádista terrorszervezet egyértelmű célja, hogy elüldözze és megsemmisítse Szíria és Irak őshonos vallási közösségeit.

A magyar néppárti képviselő emlékeztetett személyes iraki tapasztalataira, amelyek világosan alátámasztják, hogy az elvándorlás sok esetben egyenlő az őshonos közösségek teljes megszűnésével. „A teljes szétszéledés által vesztik el értelmiségüket, gazdasági elitjüket, fiataljaikat. Azaz mindazt, ami a jövőt a saját hazájukban biztosítaná számukra”, húzta alá Hölvényi György.

A jövő feladatairól szólva a képviselő elmondta: Európának a szülőföldjükön vagy annak közelében kell megsegítenie üldözötteket. Kidolgozott tervek és világos igények vannak a válságrégiókban konkrét projektekre. „Az ilyen, valóságon alapuló európai cselekvésre van szükség. Ebben kérjük a Bizottság szerepvállalását, és ehhez tud partnerként társulni a Parlament, és valamennyi érdekelt fél Európában”, zárta hozzászólását a néppárti politikus.