Vallások közötti párbeszéd

A közel-keleti keresztények helyzetéről tartottak konferenciát az Európai Parlamentben

A közel-keleti keresztények helyzetéről tartottak konferenciát az Európai Parlamentben

2016. 04. 28.

Hölvényi György, az Európai Néppárt (EPP) vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke az Európai Parlamentben A közel-keleti konfliktusok következményei a keresztények és jövőjük szempontjából címmel rendezett konferencián hangsúlyozta: világosan kell látni, hogy nem csupán az egyes keresztény emberek élete forog veszélyben a Közel-Keleten, hanem egész közösségeké is. Kétezer éves hagyománnyal rendelkező vallási közösségek tűnhetnek el a régióban Európa segítsége nélkül. A képviselő a közelmúltban tett iraki, szíriai és libanoni körútján azt tapasztalta, kívülről érkező szélsőséges iszlám erők próbálják megtörni Libanon vallási egyensúlyát, valamint a Közel-Kelet vallásainak békés egymás mellett élését. A menekülttáborokban élők legtöbbje nem akarta elhagyni a hazáját, bíznak abban, hogy van jövőjük – fogalmazott.
 
A konfliktusövezetek közelében létrehozott táborokban évtizedek óta reménytelenségben élő több millió menekült könnyebben megnyerhető a szélsőséges nézeteknek, ami destabilizálhatja a régiót. Libanon „ketyegő bombán” ül, ha nem születik megoldás a Közel-Keleten – hangsúlyozta a képviselő.
 
Béchara Boutros Raï libanoni pátriárka, a maronita egyház feje a konferencián elmondta, Libanon stabilitása a Közel-Kelet kulcskérdése. Ha visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el az országban, ahol a különböző vallások közötti egyensúly az alkotmányban biztosított, akkor elhúzódó, mélyebb és több területre kiható válság elébe néz nemcsak a régió, hanem Európa is, annak minden következményével.
 
„Amikor közel-keleti keresztényekről beszélünk, nem egyénekről, hanem évszázados hagyománnyal rendelkező egyházakról beszélünk, amelyek számára az iszlám fundamentalizmus előretörése azzal jár, hogy a nem szélsőséges muszlimok és a keresztények eltűnnek a régióból. A keresztények a mérsékeltség garanciái” – hangsúlyozta.
 
Szerinte a béke megteremtését követően minden menekültnek haza kell térnie, hogy „újra megtalálhassa és megtarthassa identitását, kultúráját”.
 
Arra kérte az uniót és minden intézményét, állítsák meg a háborúskodást, és kezdődjön politikai párbeszéd az emberek és a vallások békéje és biztonsága érdekében.

Forrás: Magyar Kurír