Közel-Kelet

A szankciók a szíriai emberek millióit sújtják

2019. 02. 14.

„A szíriai rezsimnek szánt európai gazdasági szankciók a szíriai emberek millióit sújtják. Európának ugyanakkor abban kell segíteni a szíriai embereket, hogy a hazájukban boldogulhassanak, oda visszatérhessenek” hangsúlyozta Hölvényi György EP-képviselő (Fidesz-KDNP) a Szíriában zajló polgárháborúról szóló vita során az Európai Parlament mai plenáris ülésén Strasbourgban.

Hölvényi György az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnökeként felidézte a közelmúltban tett szíriai humanitárius látogatásainak fő tapasztalatát: a szíriai emberek tömegesen élnek nyomorban a szankciók és romokban heverő gazdaság miatt. „Európaiként különösen fájdalmas volt látni, hogy az ország keresztény közösségei a megsemmisülés küszöbére jutottak az üldöztetés és az elszegényedés hatására” – tette hozzá.

A kereszténydemokrata politikus példaként állította a vitában résztvevő Johannes Hahn szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos elé, hogy a magyar kormány néhány hete jelentős egészségügyi támogatásról döntött a szíriaiak számára. „Magyarország a Nyitott Kórházak projekt keretében felekezetükre való tekintet nélkül segíti Aleppóban és Homszban az embereket” – hívta fel a figyelmet a néppárti képviselő.

A politikus emlékeztetett, hogy az ENSZ adatai szerint ma 3.640.000 regisztrált szíriai menekült áll indulásra készen Törökországban. „Nekünk abban kell segíteni őket, hogy ne Európa felé, hanem hazafelé induljanak el” – zárta felszólalását Hölvényi György.