Fejlesztéspolitika

A segítségnyújtás a helyi egyházak bevonásával lehet igazán sikeres

2019. 10. 03.

Az Európai Parlament tegnap késő este meghallgatta Janez Lenarčic válságkezelésért felelős szlovén biztosjelöltet. Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, a néppárti frakció fejlesztéspolitikai szakmai vezetője a meghallgatáson a Szíriába hazatérő menekültek kapcsán a helyben történő segítés fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyhez elengedhetetlen a helyi egyházak bevonása.

Szíriában nincs béke, de az ország egy részén megkezdődött az újjáépítés. A harcok során Szíriát elhagyó 5 millió menekült közül várhatóan sokan fognak még a visszatérés mellett dönteni a következő hónapokban. Megoldásra vár továbbá annak a megközelítőleg 6 millió belső menekültnek a kérdése is, akik Szíria határain belül várják, hogy elhallgassanak a fegyverek. A Fidesz-KDNP képviselője hangsúlyozta: „Ezek az emberek saját őseik földjén akarják megteremteni a létezéshez szükséges alapvető feltételeket, köztük a keresztény kisebbség is, akik az üldöztetés legkülönbözőbb borzalmait élték át. Az újrakezdéshez minden segítséget meg kell adnunk!”

„Ahhoz, hogy a szíriaiak élhessenek a szülőföldjükön való megmaradás jogával, a több mint nyolc éves háborút követően olyan nélkülözhetetlen humanitárius szükségleteket kell biztosítani a számukra, mint a legalapvetőbb infrastruktúra, az ivóvíz, az egészségügyi ellátás és az oktatás” – emelte ki a biztosjelölthöz intézett kérdésében Hölvényi György.

A Fejlesztéspolitikai Bizottság (DEVE) néppárti koordinátora rámutatott továbbá a vallási és etnikai konfliktusok következtében kialakuló újabb humanitárius válsághelyzeti gócok veszélyére Afrikában. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió humanitárius politikáját a helyi igényekhez mérten, a helyben történő segítés elve mentén kell megfogalmazni, többek között a helyi egyházak bevonásával. Mindehhez felhasználható a tagállami humanitárius ügynökségek tapasztalata. Kiváló példa a hazai Hungary Helps Ügynökség, amely nonprofit szervezetként nyújt közvetlen segítséget a szükséget szenvedőknek, köztük az üldöztetést szenvedő keresztényeknek, illetve a humanitárius katasztrófák áldozatainak szerte a világon.

Háttér: Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosságának 2019. júliusi adatai szerint 186 604 szíriai menekült tért vissza Szíriába Egyiptomból, Jordániából, Libanonból, Törökországból és Irakból 2016 és 2019 júliusa között. Az elmúlt évek harcait követően várhatóan sokan fognak hasonlóan dönteni a következő hónapokban, és megpróbálják egykori otthonukban folytatni életüket.