Fejlesztéspolitika

A menekültek nem oldhatják meg Európa problémáit – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 02. 01.

Az Európai Parlament Fejlesztési Bizottsága a héten szavazott a menekült- és migránsáramlatok kezeléséről és az Európai Unió külső tevékenységének szerepéről szóló jelentéstervezetről. A bizottság tagjai megszavazták Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő valamennyi módosító javaslatát.

Hölvényi György és Tőkés László közösen beadott módosító indítványaikban hangsúlyozták, hogy az uniós fejlesztési együttműködés keretében minden erővel a kényszerű lakhelyelhagyás kiváltó okainak felszámolására kell törekedni. A helyben maradás eddiginél hatékonyabb támogatásának feltételei az állami szféra sebezhetőségének csökkentése és az alapszolgáltatások megerősítése.

A nemzetközi közösség felelőssége mindenek előtt, hogy az otthonukat elhagyni akaró – vagy elhagyni kényszerülő – menekülteket a szülőföldjükön vagy az ahhoz legközelebb eső békés régióban helyezze el.

A képviselők hozzátették, hogy a humanitárius megfontolásokat és a fejlesztés közötti kapcsolatokat szorosabbra kell vonni, és a kihívások eredményes leküzdése érdekében közös stratégiákat kell kialakítani a helyi kormányzati, egyházi és civil szervezetekkel.

Hölvényi György kiemelte: Európa nem használhatja fel a menekülteket és a kialakult válságot saját gazdasági és foglalkoztatási problémáinak megoldására.

Fotó: SITA/AP – ujszo.com

Brüsszel, 2017. február 1.