A hatékonyság fontosabb, mint valaha

2020. 10. 29.

Az elmúlt években létrehozott négy válsághelyzeti vagyonkezelő alap (Afrika, Közép-afrikai Köztársaság, Madad, Kolumbia) egy évvel történő meghosszabbítását kérelmezte az Európai Bizottság az Európai Parlament Fejlesztési Bizottságának szerdai ülésén. Hölvényi György, a Fejlesztési Bizottság állandó jelentéstevője és a néppárti frakció szakmai vezetője írásbeli hozzászólásában támogatta az alapok meghosszabbítását, amelyek nélkülözhetetlenek a migráció kiváltó okainak hatékony kezeléséhez.

„A rugalmasságra és hatékonyságra most, a koronavírus-járvány következtében nagyobb szükség van, mint valaha” – hangsúlyozta Hölvényi György. Hozzátette: az válsághelyzeti vagyonkezelő alapok segítségével nagyobb hatékonyság érhető el.

Az Afrikai Válsághelyzeti Alappal kapcsolatban rámutatott, hogy az illegális migráció, a munkanélküliség és a gyenge kormányzati rendszerek okozta kihívások továbbra is velünk élnek. Az ezek megoldásához szükséges forrásokat az EU-nak a jövőben is biztosítania, sőt ha lehet növelnie kell – mutatott rá a képviselő.

Hölvényi György a válsághelyzeti alapok előnyeként jelölte meg az értintett felek közti szoros együttműködést, ami lehetővé tette, hogy a helyi szinten tevékenykedő humanitárius és fejlesztési szereplők az eddigieknél jóval nagyobb hatásfokkal lépjenek fel. Kiemelte a támogatásban részesült országok felelősségét, hiszen az egyenlő partnerség egyenlő felelősséggel is jár.

Magyarország több, mint 12 millió euróval járult hozzá az Afrika és a Madad Válsághelyzeti Alapokhoz. E két alap célja, hogy az afrikai migráció kiváltó okainak kezeléséhez, és Szíria esetében a menekülthelyzet enyhítéséhez nyújtson forrásokat.