Vallásüldözés

245 millió keresztényt üldöznek világszerte

2019. 02. 12.

„Világszerte 245 millió keresztény szenved üldöztetést napjainkban, Ázsiában minden harmadik keresztény súlyos diszkriminációnak van kitéve” figyelmeztetett Michel Varton, az Open Doors emberi jogi szervezet igazgatója az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának keddi rendezvényén Strasbourgban. Az igazgató Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselőjének, a munkacsoport társelnökének felkérésére ismertette a szervezet keresztényüldözésről szóló legfrissebb, 2019. évi globális felmérését az Európai Parlamentben.

„Az érintettek számát, az elkövetett atrocitások kegyetlenségét tekintve világos, hogy a keresztények üldözése évről évre súlyosbodik. Az európai döntéshozóknak és a nemzeti kormányoknak felelősséget kell vállalniuk a helyzet javításáért” – hangsúlyozta bevezetőjében Hölvényi György, aki a vallásközi munkacsoport társelnökeként az Open Doors 2019-es jelentésének parlamenti bemutatóját kezdeményezte.

A politikus kiemelte, hogy Fekete-Afrikában a radikális iszlám terjedése, Ázsiában a politikai elnyomatás sújt le a keresztényekre. Hölvényi György emlékeztetett arra is, hogy a fizikai erőszakon túl egyre gyakoribb, hogy jogi eszközökkel, a modern technológia adta megfigyelési és ellenőrzési módszerekkel félemlítik meg a keresztényeket.

Michel Varton igazgató előadásában kiemelte, hogy a nők gyakran kétszeres diszkriminációt szenvednek el, a számos társadalomban tapasztalható hagyományos nemi egyenlőtlenségek, valamint keresztény hitük miatt. A jelentés szerint 4136 dokumentált esetben követtek el gyilkosságot a keresztények ellen világszerte közvetlenül hitük megvallása következtében. További 2625 konkrét esetben tartóztattak le megfelelő jogi eljárás nélkül keresztényeket a hitük megvallása miatt. A keresztényeket leginkább üldöző országok listáját évek óta Észak-Korea vezeti, de az első tízben szerepel Afganisztán, Líbia, Pakisztán és India is.