Vallások közötti párbeszéd

S0126075

A vallások a radikalizmus és a terrorizmus ellen

2017. 09. 27.

Azerbajdzsáni vallási vezetőkkel találkozott Hölvényi György EP képviselő, a KDNP külügyi igazgatója szeptember 26-án. Ezen alkalommal is hangsúlyozta a képviselő úr, hogy az egyes vallási közösségeknek szükséges megtalálniuk azokat a politikai szempontból jelentős területeket, ahol együttműködhetnek.

A társadalmak életében nagy jelentősége van annak – minden ember szempontjából fontos –, hogy a vallási megnyilatkozások szabad teret kapjanak, s mindenki a maga vallási identitásának megfelelően élhesse az életét. Annak ellenére, hogy az egyes vallások felfogásukban és hitbéli tételeikben különböznek egymástól, mégis folyamatosan keresni kell az együttműködési lehetőségeket, hiszen a vallások az ember abszolút értékét hangsúlyozzák. Erre különösen fontos emlékeztetni akkor, amikor Európában a radikalizmus és az ezzel járó terrorizmus egyre inkább elharapódzik, s amely ellen a különböző vallásoknak együttesen kell fellépniük.

A vendégek által említett NGO-k (nem kormányzati szervezetek) szerepére hivatkozva Hölvényi György elmondta, ezek a szervezetek valóban alternatívát nyújthatnak az élet egyes területein, de – folytatta – mi a helyzet az egyházakkal és a hit alapján szerveződő szervezetekkel, amelyek az élet két lényegi pontján – a kezdetén és a végén – adnak az emberi személyiség teljességére vonatkozó választ?

A politikusokat néhány éves időszakra választják, a radikalizálódás elleni küzdelem és az ehhez szükséges oktatás azonban hosszú távú folyamat. Meg kell határozni azokat az alapvető, mindenki által egységesen elfogadott értékeket, amelyeknek érvényesülniük kell az oktatásban, ehhez azonban arra van szükség, hogy az időnként hatalomra kerülő politikai pártoknak egységes elképzelésük legyen ezekről az értékekről.