Közel-Kelet

asia_bibi

Kiszabadult Asia Bibi, a halálra ítélt pakisztáni keresztény édesanya – Hölvényi György sajtóközleménye

2018. 11. 05.

Nyolc év után szabadult Pakisztánban fogságából Asia Bibi, a halálraítélt pakisztáni keresztény édesanya. Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) EP-képviselő, az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke a bírósági felmentő ítélet kapcsán emlékeztetett arra, hogy eredményt hozott a határozott nemzetközi kiállás a vallásuk miatt egzisztenciálisan fenyegetett keresztények érdekében.

A magyar képviselő az öt gyermekes édesanya szabadon bocsájtását az átfogó nemzetközi szolidaritásvállalás és az emberi jogokért kiálló személyek sikerének tekinti. A politikus örömét fejezte ki, hogy magyar EP-képviselőként részese lehetett annak a nemzetközi összefogásnak, amely a felmentő döntést kikényszerítette.

„Közösek a gyökereink, ezért Európa és Magyarország sem feledkezhet meg a pakisztáni keresztényekről”,

idézte fel a politikus néhány héttel ezelőtti felszólalását, amelyet a pakisztáni keresztények nagyszabású tüntetésén mondott el Genfben a European Organisation for Pakistani Minorities szervezet felkérésére.

A képviselő emlékeztetett: a néppárti vallásközi munkacsoport társelnökeként két alkalommal sürgette parlamenti interpellációban az európai kiállást Asia Bibi szabadon bocsátásáért. Emellett a jelenlegi ciklusban négy európai parlamenti határozat kezdeményezői között szerepelt, amelyek a jogtalanul fogvatartott fiatal keresztény nő felmentését követelték.

Asia Bibit azt követően ítélték halálra 2009-ben a Pakisztánban érvényben lévő ellentmondásos istenkáromlási törvény szerint, hogy muszlim vallású kolléganőivel folytatott vitája során megalázó megjegyzéseket tett Mohamed prófétára.

Pakisztánban az Open Doors emberi jogi szervezet felmérése szerint „szélsőséges fokú” a keresztényüldözés a pártok és a hatóságok támogatását élvező radikális iszlamista csoportok által elkövetett atrocitások miatt. Az ország a vallásüldözésről készült világrangsorban az ötödik helyen áll. Az ország hírhedt blaszfémia-törvényei halálbüntetéssel sújtják a „hitehagyókat” és „istenkáromlókat”. A fenyegetettség miatt milliók menekülnek a szomszédos országokba.