Fejlesztéspolitika

mediterranean-migrants-isis

Fejlesztéssel lehet elejét venni a kényszermigrációnak

2017. 02. 14.

Az Európai Parlament plenáris ülésén az európai fejlesztési politikáról szóló jelentést vitatták meg február 13-án.

Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő felszólalásában hangsúlyozta: „a fejlesztési együttműködésnek megkerülhetetlenül fontos szerep jut napjaink legégetőbb problémájának, a kényszermigrációnak a kezelésében”. Olyan fejlesztéspolitikára van szükség – folytatta –, amely a menekültek származási országának gondjaira és igényeire helyben nyújt megoldást. Ezt sürgeti a demográfiai előrejelzés is, miszerint 2050-re a világ népességének fele afrikai születésű lesz. „Ha nem segítünk – közvetlen ellenőrzés mellett – a nélkülözés sújtotta országokon – figyelmeztetett a képviselő –, még többen kényszerülnek elhagyni otthonukat.” Az Európai Unió tagállamainak el kell köteleződniük a hatékony fejlesztési együttműködés mellett, hogy elejét vegyék egy újabb, még nagyobb migrációs hullámnak.

Fotó: www.time.com