Vallások közötti párbeszéd

Böjte Csaba: Európa jövője a kereszténység

2017. 02. 08.

Európa jövője a kereszténység, a szeretet, amelyet Jézus Krisztus karácsonykor közénk hozott – jelentette ki Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes a brüsszeli Balassi Intézetben rendezett kedd esti kerekasztal-beszélgetésen.

A Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság „Hol vagyunk, merre menjünk?” című rendezvényén Gál Kinga fideszes és Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő beszélgetett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökével.

„Isten a remény, a bizalom hangját adja nekünk”. Ne mondjuk semmire azt, hogy lehetetlen, merjünk lehetetlent kérni, merjük Istent helyzetbe hozni„ – hangoztatta Böjte Csaba a zsúfolásig megtelt teremben.

A szerzetes azon véleményének adott hangot, hogy ”hihetetlen távlatok vannak az emberiség előtt„. Kijelentette, hisz Európa jövőjében, ahogyan hiszi azt is, hogy a magyarság előtt is van jövő.

Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet tevékenységéről szólva Böjte Csaba kiemelte: ”Fontos lenne, hogy mindannyian szeretettel nézzünk egymásra, a gyerekeink is olyanok lesznek, mint amilyennek a szemünk tükre mutatja őket„. ”Szárnyakat ad, ha az ember szeretettel bánik a gyerekekkel„ – tette hozzá.

Gál Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány a gyermekmentés és a lélekmentés mellett a ”magyarságmentést„ is szolgálja, a szerzetes ugyanis nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szárnyai alá vett gyerekek Erdélyben magyarként tudjanak boldogulni, illetve sokat tesz a műemléképületek megmentéséért is.

Hölvényi György pedig hangsúlyozta, a beszélgetés fontos üzenete, hogy ”szükség van a cselekvő közösségekre, és ezen keresztül az egyházakra Európában„, …ez nem vallási vagy hitbuzgalmi, hanem társadalmi kérdés”.

Böjte Csaba ferences szerzetes a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

Az 1993-ban létrehozott gyermekmentő szervezet célja, hogy a nehéz körülmények között élő családok gyerekeinek vagy család nélkül élő fiataloknak segítséget, otthont nyújtson, biztosítsa iskoláztatásukat.