Környezetvédelem

A brazil katasztrófa figyelmeztetés Európának is

2015. 11. 10.

A Samarco bányavállalat által Rio de Janeirotól 300 kilométerre északra üzemeltetett vasércbánya zagytározójának fala átszakadt és a kiömlő, mintegy 62 millió köbméter iszap hat települést öntött el. A balesetnek eddig 17 halálos áldozata van, mintegy 200 lakóépület dőlt össze és több mint 500 fő vált hajléktalanná.

Hölvényi György szerint a brazil katasztrófa tanulságainak levonása az európai jogalkotó feladata is. A bányászati hulladékok kezelését szabályozó uniós jogszabály ugyanis kulcsfontosságú eszköz az ipari katasztrófák megelőzésében. Az irányelv tagállami végrehajtásáról szóló jelentés felelőséként ezért a képviselő kiemelt figyelemmel fogja kísérni a brazil katasztrófa okainak kivizsgálását.

A kereszténydemokrata politikus figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy a romániai Verespatakra tervezett aranybánya-projektben egy 250 millió tonna befogadó képességű, 180 méter magas völgyzárógáttal ellátott zagytározó épülne meg. A képviselő szerint nem kell bonyolult számításokat végeznünk ahhoz, hogy a brazil katasztrófa fényében elképzeljük, milyen hatalmas pusztítást végezne egy esetleges baleset. „Éppen ezért nem hagyhatjuk, hogy a pillanatnyi aranyláz hevében időzített bombaként ketyegő méregtavak keletkezzenek Európában. Eljött az idő, hogy a cianidos bányászatot végleg betiltsák az Unióban!” – jelentette ki a képviselő Brüsszelben.