Hír « Vissza a listához

Európában is emlékezzünk meg napjaink keresztény mártírjairól

2016. 03. 10.

Napjaink mártírjai emlékeztessenek minket, európaiakat arra, hogy felelősséggel tartozunk az Afrikában is számos országban életveszélyben lévő keresztényekért, emelte ki Hölvényi György az Európai Parlament vitában, amelyen az eritreai biztonsági helyzetről, az afrikai menekülthullám okairól rendeztek Strasbourgban. A magyar kereszténydemokrata képviselő megemlékezett a Jemenben szélsőséges iszlamisták által ez év februárjában meggyilkolt szerzetesnővérekről is. Az írásban benyújtott hozzászólás szövege az alábbiakban olvasható.

Eritrea ma egy olyan ország, ahonnan mindenki elmenekül, aki csak tud. Európába a negyedik legnagyobb számú migráns ebből az országból érkezik. A mai határozat rámutat: az ország súlyos biztonsági kockázatának része, hogy bármi is álljon a törvényekben, az országban a valóságban nincs vallásszabadság. Az Open Doors szervezet adatai alapján Eritrea extrém besorolással harmadikként szerepel azon országok listáján, ahol a keresztények a legsúlyosabb, leggyakoribb atrocitásoknak vannak kitéve.

Szeminaristák katonai szolgáltra kényszerítése, egyházi személyek kiutazásának megtiltása, keresztények bebörtönzése: sok egyéb mellett mindez a helyi valóság része az ACN nemzetközi segélyszervezet jelentései szerint.
Helyi egyházi vezetők évekkel ezelőtt kétségbeesetten közölték nyílt levelükben, hogy tömegesen menekülnek híveik.
Súlyos hiba az Unió részéről, ha nem vesz tudomást minderről, és komoly fejlesztési támogatásban részesíti ezeket a rendszereket anélkül, hogy az ilyen emberi jogi visszaéléseket számon kérné.

Nem mehetünk el szó nélkül napjaink drámai eseményei mellett a tágabb régióban. Etiópiában szélsőségesek templomokat, egyházi kórházakat és gyermekvédelmi intézményeket raboltak ki. A helyi keresztény vezetők sokkos állapotban számoltak be arról, hogy azok tették mindezt, akiket egyházuk segélyekkel támogatott azelőtt.
Jemenben iszlamista fegyveresek brutálisan végeztek Teréz anya által alapított Szeretet misszionáriusainak négy apácájával, és szeretetotthonuk tizenöt lakójával. A mártírok emlékeztessenek minket, európaiakat arra, hogy felelősséggel tartozunk az életveszélyben lévő keresztényekért.

Európában is emlékezzünk meg napjaink keresztény mártírjairól